Turun PET-keskukselle koko kehon PET-kamera: myös lääkekehitys hyötyy

Turun PET-keskus on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä viiden miljoonan euron avustuksen uuden sukupolven positroniemissiotomografin (PET) hankintaan. Uusi PET-kamera kuvaa koko kehon kerrallaan. Kamera välittää tietoa siitä, miten elimet ja elimistö ovat juuri kuvaushetkellä vuorovaikutuksessa keskenään, kertoo PET-keskuksen johtaja ja InFLAMESin varajohtaja professori Juhani Knuuti.

PET-kuvantamista käytetään sekä sairauksien syiden tutkimiseen että niiden toteamiseen. PET on terveydenhoidossa tärkeä tutkimuskeino kun halutaan selvittää, onko potilaalla esimerkiksi syöpää, sydän- ja aivosairauksia tai tulehdustauteja. 

Lääketieteellisessä tutkimuksessa PET:in rajoituksena on ollut, että laite kuvaa kerrallaan vain 20–25 senttimetrin siivun vartalosta. Kuva siitä, mitä koko elimistössä on samaan aikaan meneillään, on jäänyt vajavaiseksi. Nyt hankittava uusi laite kuvaa koko kehon samanaikaisesti.

– Voimme ensimmäistä kertaa mitata elävien ihmisaivojen toimintaa ajantasaisesti, molekyylitasolla ja samaan aikaan kuvantaa muiden elinten toimintaa, Juhani Knuuti valottaa.

Koska tutkimusmenetelmää ei ole ollut, kukaan ei esimerkiksi tiedä, miten sepelvaltimotaudista johtuva sydänlihaksen hapenpuute heijastuu aivoihin, Knuuti huomauttaa. Nyt senkin tutkiminen on mahdollista. Koko kehon PET-kuvantaminen tulee lisäämään ymmärrystä myös lihavuuden ja diabeteksen kaltaisista terveysongelmista, joissa kyse on koko elimistön häiriötilasta.

Koko kehon kuvantaminen avaa myös InFLAMESin lääkkeiden kehitystyölle uusia näkymiä ja vahvistaa kansallisen lääkekehityskeskuksen resursseja.  

Koko kehon PET:in kustannusarvio on 7,6 miljoonaa euroa, josta nyt saatu avustus kattaa valtaosan. Mukana hankinnassa tulevat olemaan myös Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

– Lääketieteellinen kuvantaminen on yksi Turun yliopiston merkittävimmistä tutkimusmenetelmistä ja PET-keskus on maailmanluokan toimija alallaan. Nyt saatu rahoitus tukee yliopiston strategisia tavoitteita ja profiloitumista erinomaisesti, ja vahvistaa alueellista kansainvälisen tason terveysalan ekosysteemiämme, toteaa Turun yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen.

Näillä näkymin uusi PET-kamera tulee Turkuun keväällä 2022. Vastaavia laitteita on maailmassa rutiinikäytössä toistaiseksi vain yksi.

Turun PET-keskus on Turun yliopiston, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Åbo Akademin yhteinen valtakunnallinen tutkimuskeskus.