Suomessa ensimmäinen havainto antibioottiresistentistä hinkuyskäkannasta

Turun yliopiston kansallisen hinkuyskän ja kurkkumädän asiantuntijalaboratorion tutkimuksissa on löytynyt ensimmäinen hinkuyskän hoidossa yleisesti käytetyille antibiooteille, eli makrolideille, vastustuskykyinen hinkuyskäkanta. Kanta on eristetty pääkaupunkiseudulla heinäkuussa 2024.

Turun yliopiston kansallinen hinkuyskän ja kurkkumädän asiantuntijalaboratorio on vuodesta 2022 lähtien tutkinut laboratoriovarmistettujen hinkuyskäkantojen antibioottiherkkyyttä. Laboratoriota johtaa professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Qiushui He.

Vuoden 2024 aikana Turussa on testattu 400 bakteerikantaa. Näiden joukosta löytyi yksi, heinäkuussa eristetty, makrolideille resistentti kanta. Aiemmin vuosina 2022–23 testatut 20 kantaa olivat kaikki herkkiä yleisimmin hinkuyskän hoitoon käytetyille makrolidiantibiooteille. 

Yksittäisen vastustuskykyisen bakteerikannan löytyminen on hyvä merkki siitä, että seurantajärjestelmät toimivat Suomessa.

Professori Hen mukaan resistenssien kantojen ilmaantumista Eurooppaan on osattu odottaa. Makrolidiresistenssi on yleistynyt voimakkaasti Kiinassa viime vuosina, ja Ranskassa on tänä vuonna raportoitu uusi löydös ja muuallakin Euroopassa on todettu yksittäisiä tapauksia.

– Meidän ei vielä tarvitse olla huolissamme koska kyseessä oli yksi löytö neljästäsadasta näytteestä. Meillä tulee kuitenkin seurata tarkasti tilannetta varsinkin hinkuyskään sairastuvien pikkulasten ja imeväisten joukossa, He toteaa.      

Kliinisen mikrobiologian laboratorioita pyydetään toimittamaan positiiviset hinkuyskäkannat Turun yliopiston kansalliseen hinkuyskän ja kurkkumädän asiantuntijalaboratorioon (Finnish Reference Laboratory for Pertussis and Diphtheria) herkkyysmääritystä varten.

Suomessa tänä vuonna tavanomaista enemmän hinkuyskätapauksia

Suomessa on vuoden 2024 aikana havaittu tavanomaista enemmän hinkuyskää, erityisesti kouluikäisillä lapsilla. Yhteensä valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 28.10.2024 mennessä 2188 laboratoriovarmistettua hinkuyskätapausta. 

Eniten tapauksia on todettu 10–14-vuotiailla (30 %). Alle 1-vuotiailla on todettu 75 tapausta, joista 22 on todettu alle kolmen kuukauden ikäisillä ja 54 alle kuuden kuukauden ikäisillä imeväisillä.

Hinkuyskä voi olla jopa hengenvaarallinen tauti alle 1-vuotiaille ja erityisesti vastasyntyneille, jotka eivät ole ehtineet saamaan yhtäkään rokoteannosta hinkuyskää vastaan tai joiden äitejä ei ole rokotettu raskauden aikana. 

THL muistuttaa raskaana olevien hinkuyskärokotteista 

Käytännössä makrolidiresistentit hinkuyskäkannat ovat niin harvinaista, etteivät löydökset vielä vaikuta hinkuyskän hoitoon muutoin kuin pienten lasten osalta. Pienet rokottamattomat lapset, joilla epäillään hinkuyskää, tulisi herkästi lähettää sairaalahoitoon. Sairaalassa hinkuyskäpotilaita voidaan hoitaa tehokkailla suonensisäisillä antibiooteilla. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on elokuusta 2024 lähtien suositellut hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskaana oleville. Hinkuyskän vasta-aineet siirtyvät sikiöön ja antavat vastasyntyneelle suojan hinkuyskää vastaan ennen kuin hän saa kansallisen rokotusohjelman mukaisen rokotuksen kolme kuukauden iässä. 

– Äidin rokotus raskauden aikana on turvallista. Se suojaa vauvaa hyvin elämän ensi kuukausina, jolloin vastasyntyneellä on suurin riski saada vakava hinkuyskä, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.