Kehitteillä olevalle tavalle tuottaa veren kantasoluja mittava ERC-Synergy -rahoitus, Cecilia Sahlgrenin osuus 2,2 miljoonaa euroa

Uusi tapa tuottaa veren kantasoluja voi tulevaisuudessa korvata vapaaehtoiset luuytimen luovuttajat kantasolusiirteiden lähteenä. Neljä eurooppalaista tutkimusryhmää tulee kehittämään tätä uraauurtavaa menetelmää Euroopan tiedeneuvoston (ERC) tuella. Åbo Akademin solubiologian professori, InFLAMES ryhmänjohtaja Cecilia Sahlgren on mukana hankkeessa. Euroopan tiedeneuvosto on myöntänyt projektille yhteensä 9,9 miljoonaa euroa ERC-Synergy-rahoitusta, josta professori Sahlgrenin osuus on 2,2 miljoonaa euroa.

Luuytimessä sijaitsevat veren kantasolut tuottavat päivittäin miljardeja uusia verisoluja. Muun muassa leukemiasta, erilaisista veritaudeista tai immuunipuutoksesta kärsiville potilaille elintärkeät veren kantasolujen siirteet ovat tällä hetkellä riippuvaisia vapaaehtoisista luuytimen luovuttajista. Noin neljäsosalle siirrettä tarvitsevista potilaista sopivan kudostyypin omaavaa luovuttajaa ei kuitenkaan löydy. Jos veren kantasoluja pystyttäisiin tuottamaan suuressa mittakaavassa laboratorio-olosuhteissa, loisi se vaihtoehtoisen lähteen kantasolusiirteille ja veren eri solutyypeille.

Veren kantasoluja muodostuu alkionkehitysvaiheessa, niiden määrä lisääntyy sikiön maksassa ja lopulta keho ylläpitää niitä luuytimessä. Kussakin kehitysvaiheessa ympäröivän kudoksen kemialliset ja fyysiset ominaispiirteet sekä muut solutyypit mahdollistavat kantasolujen muodostumisen ja säilymisen. Aiemmat yritykset tuottaa veren kantasoluja elävien organismien ulkopuolella eivät ole ottaneet näitä moninaisia tekijöitä huomioon.

Cecilia Sahlgren. Kuva: Liisa Koivula

MakingBlood-projektissa veren kantasolujen lähteenä käytetään niin kutsuttuja indusoituja pluripotentteja kantasoluja, joita pystytään tuottamaan laboratorio-olosuhteissa ihmiskehon erilaistuneista soluista ja joilla on kyky muuntua kaikiksi kehon eri solutyypeiksi. Projektissa kehitettävä uusi menetelmä mahdollistaa pluripotenttien kantasolujen viljelyn olosuhteissa, jotka imitoivat tarkasti sitä luonnollista ympäristöä, jossa veren kantasolut alkionkehitysvaiheessa muodostuvat.

– Tulemme käyttämään uusimpia analyysitekniikoita sekä monitieteellistä lähestymistapaa selvittääksemme ne keskeiset tekijät, jotka ovat välttämättömiä veren kantasolujen muodostumiselle, lisääntymiselle, säilymiselle ja oikeanlaiselle toiminnalle ihmiskehossa. Kehittämäämme menetelmää voidaan tulevaisuudessa käyttää bioreaktorina veren solujen tuotannolle ja se voi siten asteittain korvata vapaaehtoiset kudoslahjoitukset sekä veren kantasolujen että veren erilaistuneiden solutyyppien, kuten valko- ja punasolujen, kliinisenä lähteenä,  Cecilia Sahlgren kertoo.

Bioreaktorin kehitystyö tehdään yhteistyössä hollantilaisen Technische Universiteit Eindhovenin kanssa, jossa Sahlgren toimii osa-aikaisena biolääketieteellisen tekniikan professorina.

MakingBlood-projektin rahoittaa Euroopan tiedeneuvosto (ERC), joka on Euroopan arvovaltaisin huippututkimusta tukeva rahoitusorganisaatio. Projektille on myönnetty yhteensä 9,9 miljoonaa euroa ERC-Synergy-rahoitusta, josta professori Sahlgrenin osuus on 2,2 miljoonaa euroa.

Professori Sahlgrenin yhteistyökumppanit hankkeessa ovat professori Anna Bigas (Fundación Instituto Hospital del Mar de Investigaciones Médicas ja Instituto de Investigación contra la Leucemia Josep Carreras, Espanja), joka koordinoi projektin; professori Gerald de Haan (Stichting Sanquin Bloedvoorziening, Alankomaat) sekä apulaisprofessori Cristina Pina (Brunel University of London, Iso-Britannia)