InFLAMESin Pieta Mattila ryhtyy tutkimaan flaviviruksia Horisontti Eurooppa-rahoituksella
Turun biotiedekeskuksen ja biolääketieteen laitoksen erikoistutkija sekä InFLAMES-lippulaivan ryhmänjohtaja, dosentti Pieta Mattila sai 460 000 euron Horisontii Eurooppa rahoituksen hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää tehokkaita rokotteita flaviviruksia, kuten keltakuumetta, dengue-kuumetta ja zikavirusta, vastaan.
– Aiemmin suurimmaksi osaksi tropiikkiin liitetyt flavivirukset ovat laajenemassa globaaliksi terveysuhaksi, sillä ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ovat edesauttaneet viruksia levittävien hyttysten levittäytymistä uusille alueille. Euroopassa onkin viime vuosina havaittu useita paikallisesti leviäviä epidemioita, Mattila kertoo.
Yellow4FLAVI-hankkeessa selvitetään, mikä tekee olemassa olevasta, heikennettyä viruskantaa sisältävästä keltakuumevirusrokotteesta niin tehokkaan. Tutkijoiden tavoitteena on kehittää yhtä tehokas moderni rokote, joka sopii laajemmalle kohderyhmälle. Lisäksi tutkimuksessa kerätään tietoa, jonka avulla olisi mahdollista kehittää rokotteita myös muita flaviviruksia vastaan.
Turun yliopiston tutkijat tarkastelevat hankkeessa vasta-ainetuotannosta vastuussa olevien B-lymfosyyttien reaktiota Stamaril-rokotteessa käytettävään keltakuumeviruskantaan. Tavoitteena on ymmärtää solu- ja molekyylitasolla, miten tämä keltakuumevirusrokote tuottaa niin ylivertaisen immuunijärjestelmän muistireaktion, että se tarjoaa käytännössä yhdellä rokotuskerralla loppuelämän kestävän immuniteetin. Tutkijat pyrkivät mahdollistamaan vastaavien ominaisuuksien hyödyntämisen tulevaisuuden rokotekehittelyssä.
Yellow4FLAVI-hankkeen aloituskokous pidettiin Pariisissa maaliskuussa 2024. Hankkeessa on mukana 12 partneria seitsemästä eri maasta.
Rahoitusta myös tekoälyn, nuorten vaikutusmahdolllisuuksien ja koulutuksen eriarvoisuuden tutkimiseen
Euroopan komissio on myönsi Horisontti Eurooppa-rahoituksen myös kolmelle muulle uudelle hankkeelle, joissa Turun yliopisto on partnerina. Hankkeissa tutkitaan tekoälyn hyödyntämistä työpaikoilla, nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja koulutuksen eriarvoisuutta.
Tietojärjestelmätieteen professori Matti Mäntymäelle myönnettiin 420 000 euron rahoitus hankkeeseen, jossa tutkitaan käytännön menetelmiä ja välineitä, joiden avulla ihmisten, tekoälyn ja robottien välinen työnjako voidaan optimoida työpaikoilla.
AI4Work-hankkeessa pyritään parantamaan työn laatua ja luomaan työntekijöille parempia työolosuhteita tekoälyn ja robotiikan tukea hyödyntämällä. Hanketta pilotoidaan kuudella eri alalla: logistiikassa, teollisuudessa, rakennusalalla, terveydenhuollossa, koulutuksessa ja maataloudessa.
Valtio-opin professori Maija Setälä sai 337 000 euron rahoituksen hankkeeseen, jonka tavoitteena on tarkastella ja kehittää nuorten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia.
SINCRONY-hankkeessa kiinnitetään huomiota erityisesti eri tavoin haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien nuoriin ja heidän mahdollisuuteen osallistua ja vaikuttaa. Nuoret sukupolvet jäävät kaikkialla Euroopassa usein huomiotta aktiivisina poliittisina päätöksentekijöinä tärkeissä kysymyksissä, kuten ilmastonmuutoksessa ja talouskriiseissä.
Tutkijoiden tavoitteena on tunnistaa niitä tekijöitä ja prosesseja, jotka edistävät poliittista epätasa-arvoa ja rajoittavat nuorten osallistumista poliittiseen päätöksentekoon. Monitieteisessä hankkeessa on mukana psykologeja, kasvatustieteilijöitä, sosiologeja ja politiikan tutkijoita.
Sosiologian professori ja INVEST-lippulaivan johtaja Jani Erolalle myönnettiin 190 000 euron rahoitus hankkeeseen, jossa tutkitaan koulutuksen eriarvoisuutta
– Ihmisten väliset erot oppimisessa, pääsyssä koulutukseen sekä saavutetussa koulutustasossa ovat Euroopassa kasvaneet kahden vuosikymmenen aikana. Tavoitteenamme on tarjota päättäjille tutkimukseen perustuvaa tietoa näiden erojen vähentämiseksi, Erola sanoo.
LEARN-hankkeessa hyödynnetään korkeatasoisia eurooppalaisia koulutusta koskevia pitkittäisaineistoja, kuten suomalaisia rekisteriaineistoja ja esimerkiksi kaksivuotisen esikoulupilotin seurantadataa. Hankkeeseen osallistuu 12 yliopistoa yhdeksästä eri maasta.